Home / Zorgprofessional / Blog / Emma wordt door AMC ingezet voor therapietrouw bij jongeren

Emma wordt door AMC ingezet voor therapietrouw bij jongeren

In samenwerking met het AMC wordt onderzocht of jongeren met hulp van Emma hun medicijnen trouwer slikken. Deze maand krijgen dertig tieners die dagelijks HIV-pillen moeten slikken, de apparatuur uitgereikt. De proef, die deel uitmaakt van het METT-project (Met Emma Therapie Trouwer), duurt twaalf maanden. Bij een geslaagde proef zal worden gekeken of de therapietrouw van meer jongeren met andere chronische aandoeningen op deze manier kan worden verbeterd.

Therapietrouw is belangrijk bij veel ziekten, zeker na een besmetting met HIV. Als de pillen niet regelmatig worden geslikt, bestaat de kans dat het virus in het lichaam resistent wordt tegen de medicijnen. Bij kinderen is die trouw moeilijk, vooral in de periode dat ze zelfstandigheid ontwikkelen. Veel jongeren verzetten zich in die leeftijd tegen alles en iedereen, en soms ook tegen het slikken van pillen.

De deelnemende jongeren krijgen een Pebble smartwatch die in verbinding staat met de mobiele telefoon. Op het moment dat de pil moet worden ingenomen, geeft het horloge een trilling af. Het bijzondere is dat de patiënt één of meerdere personen (“buddy’s”) kan uitkiezen die zijn verbonden aan het horloge van de patiënt. Als de pil niet wordt ingenomen of de zin ontbreekt kan die persoon, ouder of vriend of wie dan ook, contact opnemen. Ook gaan de gegevens over het slikken van pillen naar de behandelend arts in het AMC.

“Je geeft kinderen zo op een leuke manier meer autonomie over het slikken van medicijnen. En wij als artsen krijgen beter inzicht in het slikgedrag van de patiënt”, zegt kinderarts Dasja Pajkrt van het AMC.

Het project is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Aidsfonds en Health Holland van het ministerie van Economische Zaken.

ISO 27001NEN 7510CE