Home / Zorgprofessional / Kennisbank / Inzet Activity Coach leidt tot significante verbeteringen bij COPD patiënten

Inzet Activity Coach leidt tot significante verbeteringen bij COPD patiënten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de inzet van de Activity Coach statistisch significant bijdraagt aan het verbeteren van stapgemiddelden, handknijpkracht (HKK), 6 minuten-wandeltest, scores op de Visueel Analoge Vermoeidheidschaal (VAS) en Ziektelastmeter bij eerstelijns COPD-patiënten. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het prijswinnende onderzoek van Inge Peeters (2020). Met haar onderzoek, waarin Inge Peeters onder andere de effectiviteit van de Activity Coach aantoonde, won zij de tweede prijs in de Avans Beste Posterpresentaties 2020 verkiezing: https://avansplus.nl/blog/winnaars-fysiotherapie-posterpresentaties-2020-bekend

De Activity Coach is een interventie op het Viduet platform die mensen helpt om een actievere levensstijl aan te nemen. De interventie maakt gebruik van een Fitbit smartwatch, inclusief speciaal hiervoor ontwikkelde Nederlandse software. Het concept is gebaseerd op het idee dat mensen overal en op elk moment actief kunnen zijn en dus niet alleen maar in de sportschool of bij de fysiotherapeut. Mensen zijn zowel binnen- als buitenshuis actief. Door een hogere gemiddelde activiteit (in stappen uitgedrukt), per week, verbetert de gezondheid van mensen en hebben zij minder last van welvaartsziekten, zoals CVRM en obesitas. Ook de cognitieve teruggang is lager bij mensen die meer bewegen (Omura et al., 2020). Het doel is om mensen te helpen een actieve levensstijl te ontwikkelen die zij hopelijk nog jaren zullen volhouden.

In het geblindeerde onderzoek lag de focus op COPD-patiënten die in de eerstelijn onder behandeling zijn (GOLD-II/III/IV). Twee interventiegroepen werden vergeleken met een baseline. In de eerste interventiegroep werd de Activity Coach ingezet in combinatie met begeleiding door een gespecialiseerde fysiotherapeut. De tweede interventiegroep maakte gebruik van de Activity Coach in combinatie met een volledig geautomatiseerd coaching algoritme (zonder fysiotherapeutbegeleiding). De volledige onderzoekspopulatie kende 30 deelnemers, waaruit niemand gedurende de studie uitviel. Het onderzoek is uitgevoerd over een periode van 12 weken.

Het onderzoek toont aan dat het gebruik van de Activity Coach in combinatie met fysiotherapeutbegeleiding bij eerstelijns COPD-patiënten leidt tot een statistisch significante stappentoename van +773 (854) stappen per dag. De toename in het aantal stappen is dermate groot bij de interventiegroep, dat het gebruik van de Activity Coach met fysiotherapeut begeleiding leidt tot klinisch relevante verbeteringen in de stappenactiviteit van COPD patiënten (Demeyer et al., 2016).

Naast deze statistisch significante toename in stapgemiddelden bij de groep met fysiotherapeut begeleiding, werden ook de scores van beide interventiegroepen op handknijpkracht, Visueel Analoge Vermoeidheidsschaal (VAS), 6 minuten wandeltest (6MWT) en de ziektelastmeter statistisch significant verbeterd. Daarnaast werd een gemiddelde toename in van +484 (1487) stappen per dag geconstateerd bij de groep die enkel begeleid werd door het geautomatiseerde coaching algoritme.

Momenteel wordt de  Activity Coach al door meerdere fysiotherapeuten, huisartsen en andere zorgverleners gebruikt om patiënten/cliënten te ondersteunen bij het aannemen van een actievere leefstijl. Enkele voorbeelden waar de Activity Coach al voor wordt ingezet:

Onderzoeksposter Inge Peeters:

Gerelateerde literatuur:

Demeyer H, Burtin C, Hornikx M, Camillo CA, Van H. The minimal important difference in 695 physical activity in patients with COPD. PLoS One. 2016;11(4):1–11. 696 doi:10.1371/journal.pone.0154587

Omura, J. D., Brown, D. R., McGuire, L. C., Taylor, C. A., Fulton, J. E., & Carlson, S. A. (2020). Cross-sectional association between physical activity level and subjective cognitive decline among US adults aged ≥45 years, 2015. Preventive medicine, 141, 106279. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2020.106279

ISO 27001NEN 7510CE