Het longaanval actieplan is het persoonlijke actieplan van jouw patiënt met COPD. Je vult samen met de patiënt in welke acties (zoals het innemen van medicijnen) hij/zij kan ondernemen bij een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie). Het helpt de patiënt bij zelfmanagement, waardoor hij/zij meer de regie over de eigen ziekte kan nemen.
Het Longfonds en de Longalliantie Nederland moedigen het gebruik door patiënten van het longaanval actieplan COPD aan. Dit door Dr. Jaap Trappenburg PhD (UMC Utrecht) ontwikkelde papieren hulpmiddel helpt patiënten om eerder een longaanval te herkennen. Eerder ingrijpen betekent meestal een ernstiger longaanval voorkomen. In SmartCOPD is een digitale workflow (DigiLAP) opgenomen, waarbinnen de patiënt de stappen uit het longaanval actieplan met een app doorloopt. Bijkomend voordeel is, dat zorgverleners inzicht krijgen in het ziekteverloop en milde longaanvallen thuis.
Het longaanval actieplan werkt met de kleuren groen, geel, oranje, rood. Groen beschrijft de stabiele situatie. Geel is de situatie als de klachten iets toenemen. Dat is het moment van actie. Bij oranje houden de klachten uit de gele zone meer dan twee dagen aan. Direct contact met de arts is hierbij belangrijk. De rode zone beschrijft de situatie als deze bedreigend wordt.
Het DigiLAP helpt de patiënt om bewuster om te gaan met zijn/haar persoonlijke longaanval actieplan, en biedt daarbij belangrijke ondersteuning door de community. Door het registreren van de symptomen ontstaat er een duidelijker beeld voor zowel de patiënt, mantelzorgers/familieleden en zorgverleners over het verloop van de ziekte en ontstaan van (milde) exacerbaties.