Home / Consument / Kennisbank / Longaanval Actieplan Digitaal (DigiLAP)

Longaanval Actieplan Digitaal (DigiLAP)

DigiLAP staat voor Digitaal Longaanval ActiePlan: een digitale versie van het longaanval actieplan. Het longaanval actieplan is ontwikkeld in het UMC Utrecht. Het is bedoeld om een beginnende longaanval eerder te herkennen en op tijd de juiste actie te ondernemen zodat u niet in het ziekenhuis belandt.

4 fases

Dit actieplan werkt met 4 fases die worden gekenmerkt door een kleur, van goed naar ernstig: groen, geel, oranje en rood. De kleuren geven een indicatie van hoe het met u gaat. De groene zone beschrijft hoe u zich “normaal” gesproken voelt. De gele zone is de situatie waarin de klachten iets toenemen, bijvoorbeeld meer hoesten of kortademigheid. Dat is het moment van actie. Op het longaanval actieplan staat wat u dan moet doen. Dit heeft u afgesproken met uw longarts/longverpleegkundige, bijvoorbeeld: extra medicatie nemen of het toepassen van ademhalingstechnieken. 

De oranje zone: als de klachten uit de gele zone meer dan twee dagen aanhouden of als u koorts heeft, bloederig slijm heeft of helemaal niet in staat bent om activiteiten uit te voeren. Dit betekent dat het belangrijk is om direct contact op te nemen met uw arts. De rode zone beschrijft de situatie als deze bedreigend wordt en het longaanval actieplan zal u dan ook adviseren naar de spoedeisende hulp te gaan of 112 te bellen.

Het DigiLAP zorgt ervoor dat u het longaanval actieplan altijd bij u heeft op uw telefoon. Daarnaast houdt het bij in welke zone van het actieplan u zich bevindt. Wanneer u ervoor kiest om uw gegevens te delen met community leden worden ook uw familieleden en/of zorgverleners op de hoogte gehouden en gewaarschuwd wanneer het slechter met u gaat.

De antwoorden die u geeft op de vragen uit het longaanval actieplan worden online bijgehouden, waardoor u en uw zorgverleners op elk moment kunnen zien hoe het de afgelopen tijd met u gegaan is. Dit kan u helpen een beter inzicht te krijgen in het ontstaan van een longaanval.

Hoe kunt u gebruikmaken van het DigiLAP?

Het DigiLAP is een onderdeel van SmartCOPD dat u kunt vinden onder ‘Producten’. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw longverpleegkundige of longarts. Als zij bij SmartCOPD zijn aangesloten kunt u hiervan gebruik maken. Daarnaast is het belangrijk dat uw longaanval actieplan volledig actueel is.

 

ISO 27001NEN 7510CE
© 2013-2022, Medicine Men |
Gebruiksvoorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl