Home / Consument / Kennisbank / Te hoge bloeddruk (Hypertensie)

Home / Zorgprofessional / Kennisbank / Te hoge bloeddruk (Hypertensie)

Te hoge bloeddruk (Hypertensie)

Wat is hypertensie?

Een te hoge bloeddruk wordt in de medische wereld hypertensie genoemd. Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten. Dit noemt men de bloeddruk. Bij hoge bloeddruk (hypertensie) staan de bloedvaten steeds onder druk.  Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Dat is juist het gevaarlijke van hoge bloeddruk. Het geeft zelden klachten en men voelt zich goed, maar de bloedvaten staan wel steeds onder een te hoge druk. Het is niet goed als de druk voortdurend te hoog is. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?

Er is sprake van een hoge bloeddruk (hypertensie) als de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger is. Deze waarden gelden bij meting in de spreekkamer van een arts. Een bloeddrukmeting is een momentopname. Een hoge bloeddruk kan pas worden vastgesteld na meerdere metingen op verschillende dagen.

De uitkomst van een bloeddrukmeting bij een (huis)arts is gemiddeld hoger dan bij een thuismeting. Dit is uit onderzoek gebleken. Daarom geldt bij het thuis meten van de bloeddruk een andere grenswaarde. Voor een thuismeting is de grenswaarde 135/85 mmHg. Voor een 24-uursmeting is de grenswaarde 125-130/80 mmHg.

Symptomen van hypertensie

Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Dat is juist het gevaarlijke van een hoge bloeddruk. Hierdoor kan een bloeddruk die lange tijd te hoog is, gevolgen hebben voor de gezondheid.

Bij ernstige of langdurig verhoogde niet-behandelde bloeddruk kunnen wel klachten optreden:

  •     Hoofdpijn
  •     Vermoeidheid
  •     Misselijkheid en braken
  •     Kortademigheid
  •     Rusteloosheid
  •     Wazig zien

Oorzaken van hypertensie

Bij 9 van de 10 mensen is er geen duidelijke oorzaak van de hoge bloeddruk aan te wijzen. Dan spreken artsen over primaire of essentiële hypertensie. In een enkel geval wordt er wel een oorzaak gevonden. Als de oorzaak bekend is, kan deze aangepakt worden. Vaak is het advies om de leefstijl te verbeteren.

Om de mogelijke oorzaak te achterhalen kunnen de volgende onderzoeken gedaan worden:

  •     Bloedonderzoek
  •     Urine-onderzoek
  •     Oogonderzoek
  •     Hartfilmpje
  •     Hart-longfoto

Risicofactoren

Leefgewoonten

Sommige leefgewoonten kunnen een nadelige invloed hebben op de bloeddruk. Zoals ongezonde eetgewoonten (teveel verzadigd vet en te zout), roken of te zwaar zijn. Mensen met deze leefgewoonten hebben meer kans op het krijgen van een hoge bloeddruk. Ook weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik en blootstelling aan geluid of andere stressfactoren hebben invloed. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen een verhoging van de bloeddruk als bijwerking hebben.

Ziekten

Heel soms is hoge bloeddruk het gevolg van een ziekte van de nieren of bijnieren of van een trage schildklier. Daarom doet de arts na het vaststellen van een hoge bloeddruk bloedonderzoek. Er bestaan nog enkele andere zeldzame oorzaken van hoge bloeddruk. Zoals bijvoorbeeld het obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS). Bij het vermoeden van OSAS is een verwijzing naar een KNO- of longarts noodzakelijk. Zij doen verder onderzoek.

Aanleg

In principe kan iedereen een hoge bloeddruk krijgen, maar het lijkt in bepaalde families meer voor te komen dan in andere. Erfelijke aanleg en/of factoren in de familie spelen dan ook zeker een rol.

Leeftijd

Hoge bloeddruk kan op elke leeftijd voorkomen, maar naarmate mensen ouder worden neemt de kans daarop toe. Bij oudere mensen stijgt de bloeddruk vooral door toenemende stugheid van de bloedvaten. Met het ouder worden verliezen de bloedvaten namelijk elasticiteit. Dan verkalken de vaatwanden.

Menopauze

Veel vrouwen worden na de overgang zwaarder. Dat kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk.

Gevolgen van hypertensie

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is niet direct gevaarlijk. Maar het moet ook niet te lang duren. Door een hoge bloeddruk kunnen beschadigingen aan de wanden van de bloedvaten ontstaan. Zo ontstaat slagaderverkalking. Door slagaderverkalking kunnen de bloedvaten langzaam nauwer worden. Dit kan uiteindelijk klachten geven. De voortdurende hoge druk op de vaten kan ook schade aanrichten aan organen zoals de ogen en nieren. Het aanpakken van een hoge bloeddruk is daarom zo belangrijk.

Bij een hoge bloeddruk moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot een verdikte hartspier of uiteindelijk tot hartfalen. Het hart kan daarbij minder goed bloed rondpompen. Ook de ogen en de nieren kunnen door hoge bloeddruk worden beschadigd. Schade aan de nieren kan leiden tot nierinsufficiëntie waar dialyse voor nodig is. Van schade aan de ogen kun je gedeeltelijk of helemaal blind worden.

BRON: HTTPS://WWW.HARTSTICHTING.NL/RISICOFACTOREN/GIDS-BLOEDDRUK

 

ISO 27001NEN 7510CE
© 2013-2024, Medicine Men |
|
|
website: sbddesign.nl