Home / Consument / Kennisbank / Wat is COPD?

Home / Zorgprofessional / Kennisbank / Wat is COPD?

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Ademen kan moeilijker zijn en vaak beschikt iemand over minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als iemand COPD heeft, is ademen vaak lastiger omdat de longen beschadigd zijn. Een COPD-patiënt heeft minder zuurstof en daardoor kunnen normale dingen lastig zijn, zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. De longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor:

  1. Chronische bronchitis (Lees hierover meer op de website van het Longfonds) 

Bij chronische bronchitis zijn jouw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van jouw luchtpijp naar jouw longen. Daardoor maakt jouw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

  1. Longemfyseem (Lees hierover meer op de website van het Longfonds) 

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in jouw bloed komt. En dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt je het benauwd krijgen.

Wat is een longaanval?

Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen met COPD meestal wel kennen. Bij een longaanval worden de klachten plotseling erger. Het is belangrijk dat de signalen herkent worden én hierop gereageerd wordt. Bij een aanval moet dus snel gehandeld worden.

Een longaanval wordt door artsen exacerbatie genoemd. De klachten worden plotseling erger. De klachten zijn bij iedereen anders. Men herkent een longaanval vaak aan:

  •     Duidelijk meer hoesten dan normaal
  •     Duidelijk meer en taaier slijm dan normaal
  •     Duidelijk meer benauwdheid dan normaal

Is jouw COPD ernstig? Dan heb je waarschijnlijk vaker last van longaanvallen. Door een longaanval is er een kans op schade aan jouw longen die niet meer hersteld kan worden. Door op tijd actie te ondernemen, kun je zorgen dat de aanval minder ernstig is en een opname in het ziekenhuis voorkomen. 

Wat kun je doen tijdens een longaanval?

Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek. Wees niet bang om hulp van jouw arts in te roepen. Je staat er niet alleen voor. Gebruik jouw longaanval actieplan en kijk wat er is afgesproken met jouw arts. Nog geen actieplan in huis? Bel jouw huisarts of longarts en bespreek wat je moet doen. Het kan zijn dat jouw medicijnen worden aangepast of dat je langs moet komen.

Jouw klachten zijn niet altijd hetzelfde. Er zijn periodes dat je je goed voelt en periodes waarin je meer last heeft. In een minder goede periode is het belangrijk dat je weet wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld extra medicijnen nemen, of contact zoeken met jouw arts of verpleegkundige. Met het longaanval actieplan herken je tijdig schommelingen in jouw klachten. Als je er op tijd bij bent, herstel je vaak sneller. Je kunt opname in het ziekenhuis voorkomen. Controleer regelmatig met jouw arts of verpleegkundige of het actieplan nog bij je past.

Wat kun je doen om de kans op een longaanval te verkleinen?

  •     Wees alert voor het ontstaan van symptomen met behulp van het DigiLAP
  •     Gebruik medicatie zoals inhalers of puffers op de juiste manier
  •     Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  •     Stop met roken

BRON: HTTPS://WWW.LONGFONDS.NL/COPD

ISO 27001NEN 7510CE
© 2013-2024, Medicine Men |
|
|
website: sbddesign.nl