Medicine Men introduceert app voor geprotocolleerde thuisbloeddrukmeting volgens nieuwe Europese hypertensie richtlijn

Op het Nationaal Hypertensie Congres heeft Medicine Men de EmmaHBPM applicatie gelanceerd, ontwikkeld in samenwerking met het UMC Utrecht. In heel Nederland kan nu iedere zorgverlener snel en eenvoudig een gevalideerde en geprotocolleerde thuisweekmeting van de bloeddruk door zijn/haar patiënten laten uitvoeren.

Praktijkmeting huisarts voldoet niet altijd

Volgens de nieuwste Nederlandse en Europese richtlijnen is de bestaande spreekkamermeting van de huisarts niet altijd betrouwbaar genoeg voor een juiste hypertensiediagnose en het aanpassen van medicatie. Zo’n bloeddrukmeting is een momentopname. Bovendien hebben veel patiënten last van een zogenaamd “witte jasseneffect”. Geadviseerd wordt daarom om bij een verhoogde meting in de spreekkamer een 24-uursmeting of een geprotocolleerde thuismeting (HBPM) gedurende een week door de patiënt thuis te laten uitvoeren.

Voor- en nadelen van bloeddrukmeetmethoden buiten de spreekkamer

Bij een 24-uursmeting worden meer dan 50 metingen per dag verricht. Patiënten geven regelmatig aan dat deze metingen belastend zijn en hun nachtrust verstoren. Thuis meten van de bloeddruk geeft meer vrijheid en betrekt de patiënt bij het monitoren en behandelen van een verhoogde bloeddruk. Belangrijk nadeel van onbegeleid thuismeten is dat patiënten het meetprotocol slecht volgen, de methode fraude- en rekenfoutgevoelig is en het de zorgverleners extra werk oplevert.

Emma HBPM serviceconcept

Medicine Men heeft in samenwerking met het UMC Utrecht en Huisartsen Utrecht Stad een bloeddrukmeting-serviceconcept ontwikkeld. Hiermee wordt het proces van starten, begeleiden en berekenen van de resultaten door de huisartsenpraktijk gereduceerd tot het invullen van één webpagina. Daarna neemt Medicine Men de logistiek van de thuisweekmeting over. Na een succesvolle weekmeting ontvangt de huisarts automatisch een pdf-meetrapport. De aan EmmaHBPM gekoppelde Microlife bloeddrukmeter bevat een gepatenteerde boezemfibrilleren-detectie (AFIB-sens). Bij een positief screening resultaat wordt ook dit op het meetrapport getoond.. Zorgverleners hoeven zelf geen software of apparatuur aan te schaffen. Zij betalen alleen voor een succesvolle rapportage. Het is ook mogelijk over langere tijd zelfmonitoring en telemonitoring services te bieden aan de patiënt. Na een uitgebreide testperiode in het UMC Utrecht en meer dan 15 huisartspraktijken is EmmaHBPM nu in heel Nederland beschikbaar. Inmiddels hebben de meeste zorgverzekeraars toegezegd de het gebruik van EmmaHBPM service te vergoeden.

Samenwerking UMC Utrecht en Medicine Men

Het UMC Utrecht heeft een belangrijke rol bij de ontwikkeling van EmmHBPM gehad. Dr. Wilko Spiering, internist-vasculair geneeskundige en voorzitter van de Nederlandse Hypertensie Vereniging: “Voor ons is belangrijk dat de bloeddruk bij patiënten met hypertensie volgens de nieuwste richtlijnen op de meest betrouwbare manier op een eenvoudige wijze gemeten kan worden. Gebruikmakend van moderne e-Health technieken is dit na ruim een jaar ontwikkelen gelukt”.

Lagere zorgkosten

Door de geprotocolleerde wijze van meten maakt EmmaHBPM het mogelijk om bloeddrukmetingen te delen tussen de eerste- en tweedelijns zorg. Bovendien hoeven patiënten minder vaak de dokter te bezoeken en kan bijvoorbeeld volstaan worden met een eConsult.

Data eigendom van de patiënt

Het Emma blended care platform legt de regie en het beheer van gegevens bij de patiënt zelf. Oscar van Dijk, directeur-oprichter van Medicine Men: “Emma is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Daarbij hoort dat de patiënt aan zorgverleners toestemming tot het inzien van zijn gegevens geeft; en deze op elk moment weer kan intrekken.  Het is voor de huisarts even wennen, maar in de praktijk blijkt het uitstekend te werken.”


Over UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is gespecialiseerd in de behandeling van hypertensie en heeft een speciale polikliniek voor gecompliceerde hypertensie waar patiënten met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk terecht kunnen voor diagnose en behandeling.

Over Medicine Men

Medicine Men uit Amstelveen is ontwikkelaar van het Emma blended care platform voor mensen met een chronische ziekte. Het bedrijf heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar innovatieve oplossingen, waaronder medicatietrouw en het activiteitencoaching platform op basis van de Fitbit smartwatch. Medicine Men werkt samen met o.a. UMC Utrecht, Amsterdam UMC, Leiden UMC, Bravis ziekenhuizen en diverse huisartsenpraktijken.

Over Huisartsen Utrecht Stad

Huisartsen Utrecht Stad (HUS) is een samenwerkingsverband van alle Utrechtse huisartsen, dat zich onder meer bezig houdt met het ontwikkelen van zorgprogramma’s en zorgpaden om zuinige en zinnige zorg te kunnen leveren aan de inwoners van Utrecht stad.

ISO 27001NEN 7510CE