Home / Zorgprofessional / Blog / Medicine Men levert bloeddrukmeetplatform voor groot Internationaal onderzoek

Medicine Men levert bloeddrukmeetplatform voor groot Internationaal onderzoek

Een team van Europese onderzoekers ontwikkelt een nieuw algoritme dat de juiste behandeling van hoge bloeddruk voorspelt. Het Viduet platform wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens op alle testlocaties in Europa. Via Viduet kunnen patiënten zelf thuis hun bloeddruk meten en deze gegevens worden gebruikt om het algoritme te testen.

Hypertensie, of hoge bloeddruk, is wereldwijd nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van overlijden en hart- en vaatziekte, met een enorme sociale en economische last voor patiënten en gezondheidszorgstelsels. Hoewel er veel behandelingen beschikbaar zijn tegen hoge bloeddruk, blijft het moeilijk om bloeddruk goed onder controle te houden. De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn hartaanvallen, beroertes, nieraandoeningen en dementie.

Beste behandeling voor elke patiënt
Het onderzoeksteam van HYPERMARKER ontwikkelt een instrument, een zogeheten clinical decision support tool, dat clinici in staat stelt voor elke patiënt een gepersonaliseerde selectie te maken van geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen. “We ontwikkelen voorspellingsalgoritmen die clinici kunnen helpen bij de beslissing wat de geschikte behandeling is voor de juiste patiënt met hoge bloeddruk”, licht onderzoeksleider Professor Grobbee toe. Door het meten en analyseren van kleine moleculen in het bloed die interacties aangaan in het lichaam, kan de reactie op medicatie worden voorspeld. “Het opstellen van een zogeheten farmacometabolomisch profiel heeft de potentie om een verandering te brengen in hoe we veel ziektes behandelen”, zegt mede-projectleider Professor Hankemeier van Universiteit Leiden.

Ontwikkeling van een bruikbaar instrument
De onderzoekers van HYPERMARKER maken voor het onderzoek naar het instrument gebruik van patiëntencohorten uit elf Europese landen, die data leveren om de clinical decision support tool te ontwikkelen. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt deze informatie gecombineerd met klinische elementen, en met deep learning-methoden wordt bepaald wat de belangrijkste factoren zijn om de behandeling voor individuele patiënten te selecteren. De instrumenten worden gevalideerd en verfijnd via een innovatieve gerandomiseerde klinische studie in vier Europese landen, waarbij patiënten worden betrokken. “Wat HYPERMARKER bijzonder maakt is de grondige evaluatie om een bruikbaar instrument te ontwikkelen met een routekaart voor de wettelijke goedkeuring en invoering van dit nieuwe instrument. Ons doel is om een groot verschil te maken in de dagelijkse praktijk en om bij te dragen aan verbetering van de patiëntenzorg”, legt mede-projectleider Professor Kotecha van de Universiteit van Birmingham uit.

Rol Medicine Men
Medicine Men is het bedrijf achter het succesvolle Viduet Telehealth platform. Viduet wordt veel gebruikt voor het op afstand klinisch monitoren van patiënten en voor therapeutische toepassingen in ziekenhuizen en de huisartsenpraktijk. Het meertalige systeem wordt bij alle onderzoekslocaties van Hypermarker gebruikt om de proefpersonen hun bloeddruk te laten meten met de HBPM- en ABPM-methode. De gegevens van de metingen worden verstuurd naar Viduet en worden gebruikt om het algoritme te testen.

ISO 27001NEN 7510CE