Eerste multicentre-ziekenhuisproject in Duitsland voor Emma binnenkort van start

We gaan van start in Duitsland! Na onze selectie voor het EIT Health Bridgehead programma zetten we nu ook de volgende stap: we gaan een project in Duitsland starten. Gedurende dit project gaan COPD-patiënten gebruikmaken van EmmaCOPD. Deze patiënten zullen worden aangemeld bij onder andere het vooraanstaande St. Marien-ziekenhuis in Keulen.

Het project
Het project wordt ondersteund door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en NBSO Stuttgart. Tijdens het project gaan patiënten, onder begeleiding van hun zorgverlener, gebruikmaken van EmmaCOPD. EmmaCOPD helpt patiënten met COPD, longaanvallen sneller te herkennen en daarop adequaat te reageren. Tevens helpt EmmaCOPD patiënten hun spiermassa op peil houden. Dat kan met de door Medicine Men ontwikkelde COPD activity coaching software en een smartwatch. 

De effectiviteit van EmmaCOPD is door het LUMC onderzocht tijdens een meerjarige validatiestudie. Daarbij werd een vermindering in ziekenhuisopnamedagen van 79% gerapporteerd. Waar mogelijk gaan we gedurende het project EmmaCOPD perfectioneren om de waardetoevoeging van EmmaCOPD in de Duitse lokale omstandigheden te optimaliseren. 

St. Marien-Hospital
Het merendeel van de patiënten wordt geïncludeerd bij het St. Marien-ziekenhuis. Het St. Marien-ziekenhuis, in het centrum van Keulen heeft 226 ziekenhuisbedden en 40 bedden op het gebied van intramurale revalidatie. Jaarlijks worden zo’n 6.000 patiënten op genomen in het ziekenhuis en 10.000 poliklinische patiënten verzorgd door 546 medewerkers. De zwaartepunten van de medische zorg zijn de afdelingen interne geneeskunde met een focus op pneumologie (longziekten) en interne reumatologie, geriatrie (ouderengeneeskunde) evenals neurologische en interdisciplinaire vroege revalidatie. Ze hanteren het  motto “Mensen in goede handen” wat hen ondersteunt bij het dagelijkse werk.

Er wordt nauw samengewerkt met MVZ Bergheim, het Medisch Zorgcentrum (MVZ) in het Maria Hilf-ziekenhuis in Bergheim. Daarnaast ​is het ziekenhuis onderdeel van een ziekenhuisnetwerk, de Cellitinnen zur heiligen Maria. Op deze manier kan er meer zorg worden aangeboden en kan het scala aan behandelingen worden verbreed. Binnen dit netwerk zit ook de afdeling pneumologie van het Petrus Ziekenhuis in Wuppertal en het in Wuppertal gevestigde medisch bevoorradingscentrum. 

ISO 27001NEN 7510CE