Home / Zorgprofessional / Blog / Europees consortium Ella4Life helpt ouderen langer thuis te blijven wonen

Europees consortium Ella4Life helpt ouderen langer thuis te blijven wonen

Bedrijven, universiteiten en zorginstellingen uit Nederland, Polen, Roemenië en Zwitserland werken de komende drie jaar samen in een Europees AAL Programma van 1.9 miljoen euro: Ella4Life. Twee gevalideerde medische hulpmiddelen, Anne en Emma, worden gecombineerd tot slimme assistent Ella om ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.

Ella4Life is een drie jaar lopend Europees samenwerkingsverband. De basis wordt gevormd door de virtuele assistente “Anne” van het bedrijf Virtask en “Emma”, het patiënt-zorgverlener communicatieplatform voor chronisch zieke patiënten van Medicine Men. Beide “zusjes” communiceren onderling en kunnen gebruik maken van elkaars sensoren, user interactie en kennis van de gebruiker. “Anne” en “Emma” worden hierin ondersteund door slimme sensor technologie ontwikkeld door de Gdańsk University of Technology. Doel is om ouderen beter te begeleiden in de fases van afnemende fysieke en cognitieve functies, waardoor zij langer in staat zijn in goede kwaliteit van leven thuis te wonen.

Het project valt binnen het Ambient Assisted Living programma van de EU. In Nederland worden de activiteiten begeleid door ZonMW.

Naast buitenlandse kennispartners als Ana Aslan International Foundation (Roemenië) en het Zwitserse iHomeLab van de universiteit van Luzern, zijn ook twee Nederlandse partners aan het consortium toegevoegd: Livelife voorziet de deelnemers van een Nederlands fieldlab en Zilveren Kruis, vertegenwoordigd door Jeroen Kemperman, helpt bij de ontwikkeling van verdienmodellen.

Anne is een virtuele assistant voor ouderen en mensen met fysieke of mentale beperkingen. Anne kan ingezet worden bij beginnende dementie, vereenzaming en/of depressie, kan helpen bij het voorkomen van ondervoeding en uitdroging, en kan ervoor zorgen dat valincidenten van ouderen eerder opgemerkt worden. Anne is uitgebracht door Virtask en is succesvol ingezet in diverse projecten. Annemarie Johannes, Virtask: “Bij Anne4Care gaan wij voor comfort! De integratie van 3 meesterlijke innovaties gaat leiden tot een nog comfortabeler technologische ondersteuning voor de ouder wordende mens in Europa.”

Emma is een klasse I CE gecertificeerd medisch hulpmiddel dat succesvol is ingezet voor patiënten met een chronische ziekte en/of met COPD. Emma ondersteunt de gebruiker om zijn/haar medicatie goed in te nemen, om meer te bewegen en af te vallen, om de bloeddruk te meten en te monitoren en meer gezondheidsgegevens bij te houden of herkennen, zoals slaap, atriumfibrillatie en hartslag. Oscar van Dijk, CEO van Medicine Men: “De stap van een app of beeldscherm naar een sprekende, begrijpende, meerdere talen sprekende avatar maakt ons Emma platform nog veel gebruiksvriendelijker en bereikbaar voor een veel grotere groep mensen, vooral ouderen.”

Ella4Life ondersteunt ouderen thuis op een tablet en onderweg op een smartphone en/of smartwatch. Gebruikers zullen meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van zorgverleners zijn, wat zal resulteren in kostenvermindering en hogere effectiviteit van de interventie. Dennis Kleinbussink, projectleider Ella4Life: “We zijn er van overtuigd dat de combinatie van deze geweldige systemen in Ella4Life de levenskwaliteit van zowel de eindgebruikers als de verzorgers zal verbeteren.”

Consortium Partners:

  • Virtask B.V. (Nederland)
  • Medicine Men B.V. (Nederland)
  • iHomeLab van de University of Applied Sciences and Arts van Luzern (Zwitserland)
  • Zilveren Kruis (Nederland)
  • Livelife B.V. (Nederland)
  • Gdańsk University of Technology (Polen)
  • Muflon Sp. z o.o. (Polen)
  • Ana Aslan International Foundation (Roemenië)
  • Vicino Luzern (Zwitserland
ISO 27001NEN 7510CE