COPD patiënten door heel Nederland gebruiken het papieren longaanvalactieplan om hun exacerbaties (longaanvallen) sneller te herkennen en daarop actie te ondernemen. Het bedrijf Medicine Men brengt nu een app uit, waarmee patiënten het plan altijd bij zich hebben en direct hulp kunnen inroepen.
Na een testperiode van een jaar lanceert het bedrijf Medicine Men het DigiLAP, een digitale versie van het Longaanvalactieplan voor COPD patiënten. Deze groep, die veel last van longaanvallen heeft, belandt vaak in het ziekenhuis wanneer de symptomen te laat herkend worden. DigiLAP adviseert de patiënt om snel actie te ondernemen en bijvoorbeeld een longverpleegkundige van de thuiszorg te bellen.
Het originele Longaanvalactieplan werd in 2011 door Dr. Jaap Trappenburg van het UMC Utrecht ontwikkeld op basis van zijn promotieonderzoek naar symptomen van aankomende COPD exacerbaties. Hoewel zijn Longaanval Actieplan een papieren basis heeft, waren er destijds al aanwijzingen dat een vorm van telemonitoring nog effectiever zou kunnen zijn.
Het DigiLAP van Medicine Men behoudt alle goede elementen van het Longaanval Actieplan, maar voegt daar een zogenaamde workflow component aan toe. Antwoorden van patiënten worden geregistreerd en een door de patiënt ingevulde triage vragenlijst helpt de zorgverlener om sneller een diagnose te stellen en trends waar te nemen. Ook wordt automatisch een mantelzorger ingelicht als de symptomen ernstig zijn.
Het DigiLAP wordt nu in de regio West Brabant en het Bravis ziekenhuis ingezet. Het LUMC doet daarnaast onderzoek naar het DigiLAP als onderdeel van de CE gecertificeerde EmmaCOPD interventie van Medicine Men. De oplossing is al beschikbaar en eenvoudig in een ziekenhuisregio te implementeren, mede omdat patiënten hun eigen Android telefoon of iPhone kunnen gebruiken.
Over het Longaanval Actieplan
Het Longaanval Actieplan is in Nederland het meest gebruikte thuisinstrument door COPD longpatiënten. De papieren versie is gratis bij het longfonds te bestellen. De Longalliantie Nederland heeft in januari 2018 besloten om het instrument in het zorgpad COPD prioriteit te geven: “Daarom is in versie 2.0 voor gekozen om tijdens opname prioriteit te stellen aan het opstellen/ actualiseren en bespreken van het Longaanval Actieplan en het Individueel zorgplan zo nodig uit te stellen na opname. Uitstel van het Longaanval Actieplan is ongewenst omwille van de kans op een terugval.”
Het plan altijd bij de hand
Oscar van Dijk, CEO van Medicine Men, de ontwikkelaar van het DigiLAP: “Tijdens patiënteninterviews kwamen we er achter dat het papieren Longaanval Actieplan goed werkt, maar dat patiënten het naar verloop van tijd vergeten te gebruiken. Het DigiLAP helpt je er aan herinneren en houdt je familie op de hoogte over hoe het met je gaat. Dat steuntje in de rug kan net het verschil maken.”
Medicine Men heeft een aparte website met informatie over het Longaanval Actieplan laten maken: www.longaanvalactieplan.nl