Home / Zorgprofessional / Blog / EmmaCOPD, 1 van de 5 beste ICT-projecten in de zorg!

EmmaCOPD, 1 van de 5 beste ICT-projecten in de zorg!

Het EmmaCOPD project in de regio Gooi- en Vechtstreek is door de ICT-vaktitel Computable genomineerd binnen de Computable Awards 2021 voor de categorie Zorgproject. Een groep van in totaal 38 Computable-experts heeft een selectie van 72 projecten in de categorie Zorgproject digitaal beoordeeld en de top tien uitgenodigd voor een presentatie voor de vakjury. Het EmmaCOPD project is vervolgens door de vakjury benoemd tot één van de vijf beste zorgprojecten in 2021. Een online stemproces zal bepalen welk project zich op 2 november uiteindelijk het beste zorgproject van 2021 mag noemen.

Het project

Sinds september vorig jaar  zetten huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi de EmmaCOPD eHealth-toepassing in om COPD-patiënten op afstand te begeleiden en vroegtijdig eventuele longaanvallen te herkennen. De EmmaCOPD eHealth-toepassing bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het digitaal longaanval actieplan (digiLAP), welke via de Emma app patiënten helpt om snel een longaanval te herkennen en direct adequate actie te ondernemen.
  2. De Emma Activity Coach, welke het middels speciale software voor de smartwatch mogelijk maakt voor fysiotherapeuten om patiënten op afstand te begeleiden bij het versterken van de fysieke conditie.

Uniek aan het project in de Gooi en Vechtstreek is dat EmmaCOPD nog niet eerder door huisartsenpraktijken werd ingezet. Anders dan bij toepassing in de tweede lijn, ligt de nadruk tijdens deze pilot vooral op het opbouwen van voldoende fysieke conditie bij een patiënt  om zo sterker te staan wanneer een longaanval zich aandient.

De jury was met name enthousiast over de vermindering in ziekenhuisopnamedagen (79%) die in eerder onderzoek naar COPD patiënten in de tweedelijn is aangetoond door het LUMC.

Stemmen

Stemmen kan door op de volgende link te klikken: https://awards.computable.nl/stem/
Na het invullen van uw gegevens ontvangt u een nieuwe link in uw mailbox om te stemmen. Onder ‘Zorgproject’ staat ons EmmaCOPD project.

ISO 27001NEN 7510CE